MeerWaardeWERKEN AAN WELZIJN

023 - 569 88 88

Meer informatie

Wil je werken bij MeerWaarde als sociaal werker met expertise sociaal raadsliedenwerk? Neem dan contact op met Els van der Jagt via els.vanderjagt@meerwaarde.nl.

Mariska, sociaal werker met specialisatie ouderenadvies

“Dat ik door mijn werk een kijkje mag nemen in het leven van anderen, vind ik heel bijzonder. Je ziet allerlei andere normen en waarden, dat blijft inspirerend en leerzaam."

Dat ik dit beroep al meer dan 12,5 jaar met veel plezier bij MeerWaarde uitoefen, had ik van tevoren nooit kunnen bedenken, eerlijk gezegd. Ik ben een echte doener, ik heb geduld, interesse in anderen en ben onbevooroordeeld. Dat zijn eigenschappen die me goed helpen in mijn werk, het matcht nog steeds goed.

Natuurlijk is mijn werk in de afgelopen jaren wel veranderd, zeker door de pandemie. Je merkt dat sommige ouderen minder sociaal vaardig zijn geworden, angstiger ook, en dat de contacten die ze hadden verwaterd zijn. Ik ga samen met ze op zoek om te kijken waar ze blij van worden of waar ze energie van krijgen en spoor ze aan om met een kennis van vroeger af te spreken bijvoorbeeld. In beweging komen en blijven met body en mind, zorgt ervoor dat je leuker ouder wordt, zo is het gewoon. Nieuwsgierig en onbevooroordeeld zijn trouwens ook.

Ik kom bij de mensen thuis die tegen ouderdomsgerelateerde problemen aanlopen. We nemen alle leefgebieden door zoals financiën, wonen, zingeving en lichamelijke en psychische gezondheid. We zoeken samen naar oplossingen die bij hen passen en betrekken daar onder andere de huisarts, wijkverpleging en kinderen bij.

Waar ik telkens weer van schrik, is het aantal ouderen wat verwaarloosd leeft, zelfs tot het ontbreken van elektriciteit aan toe. Doordat men tegenwoordig langer thuis woont, wordt er ook langer ‘aangemodderd’. Tel daarbij op dat het een generatie is die vaak niet gewend is om over problemen te praten en over het algemeen een duidelijke visie heeft op hoe ze hun leven willen leven, dan maakt dat mijn werk uitdagend en noodzakelijk.
In mijn ideale wereld kijken we wat meer om naar elkaar, zodat we ons wat minder kwetsbaar zouden voelen. Dat is mijn stille hoop voor onze gezamenlijke toekomst!”

Mariska Spikmans<br/>Haarlemmermeer Zuid<br/>06 15 28 47 23<br/>mariska.spikmans@meerwaarde.nl

(op basis van een publicatie in H'more december 2023)

Vragen of meer informatie?

023-569 88 88
sollicitatie@meerwaarde.nl
Dokter Van Dorstenstraat 1
2132 JR Hoofddorp

KvK 41227384